Tuesday, May 1, 2012

เรียนทำอาหาร Mexican กับสมาคมแม่บ้าน ณ เมืองมิลาน อิตาลี


ภาษาอิตาเลี่ยนวันละคำ วันนี้ขอเสนอคำว่า Messicana/Messicano
อ่านว่า เมสสิคานา/เมสสิคาโน (Stress คำว่า “เมส”, “คา”)
ภาษาไทยแปลว่า อาหารเม็กซิกัน, คนเม็กซิกัน
เป็นคำวิเศษณ์ ขยายความเกี่ยวกับอะไรต่างๆ ที่มาจากประเทศเม็กซิโก
ภาษาอังกฤษ คือ Mexcian (adjective)



สวัสดีค่ะพี่ๆ น้องๆ ที่น่ารักทุกท่าน
วันที่ 24 เมษายนที่ผ่านมา จขบ. มีโอกาสไปร่วมกิจกรรมเรียนทำอาหาร Mexican
จัดขึ้นโดยสมาคมแม่บ้านนานาชาติ ในเมืองมิลาน อิตาลี
โดยคุณครูสองคน คือ ชาวอเมริกัน และชาวเม็กซิกัน (แท้ๆ)
การเรียนการสอนนั้นดำเนินเป็นภาษาอังกฤษ เพราะนักเรียนครึ่งหนึ่งเป็นชาวต่างชาติ
อีกครึ่งหนึ่งเป็นชาวอิตาเลี่ยน คุณครูจึงขอสื่อสารโดยภาษาที่สะดวกกับทุกฝ่าย

มาดูเมนูกันนะคะว่ามีอะไรบ้าง
Botanas (คือเมนูเรียกน้ำย่อย starters)
Guacamole (dipping ที่มีส่วนผสมอาโวคาโดเป็นหลัก)
chips and salsa (มันฝรั่งกับ dipping ที่มีส่วนผสมของมะเขือเทศสดเป็นหลัก)
Cheese quesadillas (แผ่น Tortilla อบกับชีส)

Platos Principales (อาหารจานหลัก Main Course)
Taco salad/Beef Taco
Chicken Fajitas (ไก่หมักและทอดกับเครื่องเทศ ทานกับแผ่นขนมปัง Tortilla)
Atun a la Vizcaina (ซุปเข้มข้น ส่วนผสมหลักคือ มะเขือเทศ มันฝรั่ง ปลาทูน่า)
Mexcian corn bread souffleé (คล้ายมัฟฟินข้าวโพด มีส่วนผสมชีสเล็กน้อย)

คุณครูเตรียมเครื่องดื่มให้รับประทานหลังจากทำอาหารเสร็จ
Babidas (beverage) คือ Lime and Strawberry Margaritas




มาชมภาพกันค่ะ
ก่อนทำอาหาร คุณครูชาวเม็กซิกันแนะนำส่วนผสมให้ชมกันก่อน
แต่ละอย่างหาซื้อได้ในซุปเปอร์มาเก็ตที่ขายอาหารนานาชาติในมิลาน
(ใครอยู่ใกล้มิลาน สนใจเรื่องส่วนผสมอาหารเม็กซิกัน หลังไมค์มาได้ค่ะ)

















เตรียมส่วนผสมในการทำ Salsa, Guacamole
และ Taco Salad

















Dipping สีเขียวอ่อนนั่นคือ Guacamole ทานกับ patato chips
คุณครูสาธิตการทำจากผลอาโวคาโดสดๆ (แอบมีเลอะเทอะนิดหน่อย ^^)













สูตร Guacamole
(ขอลงเป็นภาษาอังกฤษนะคะ ลอกมาจากคุณครูเม็กซิกันทั้งดุ้น ^^)
1 orange
2 limes
4-6 avocados
1 roma tomato, roasted and diced (or just chopped up)
2 serrano peppers, roasted, seeded and diced
(or other chili peppers, even pickled)
4 tablespoons of red onions, diced
½ cup fresh cilantro, chopped
1 teaspoon (sea) salt
1 garlic clove, chopped (optional)

Directions
1. Squeeze juice of orange and lime into bowl (best if not metal).
2. Scoop avocado from skin, add to bowl and coarsely chop. Discard all brown spots.
3. Add tomato, peppers, onion, garlic, and cilantro, and fold into avocado mixture.
4. Add salt to taste. Result should be crudely chopped, not mashed.
5. Scoop out with corn chips, and can be served with salsa on the side.




Salsa มีส่วนผสมของมะเขือเทศเป็นหลัก













ซุปเข้มข้นสไตล์เม็กซิกัน ชื่อ Atun a la Vizcaina
(อาทุน อา ลา วิซไคนา)
มีส่วนผสมหลักๆ คือ มะเขือเทศ มันฝรั่ง ปลาทูน่า
(สูตรดูได้จากใต้รูปค่ะ)














ขอลงสูตรเป็นภาษาอังกฤษ จากต้นฉบับของคุณครู
อยากให้เพื่อนๆ ได้อ่านกันเต็มๆ ค่ะ
“Atun a la Vizcaina” Ingredients
3 to 4 medium potatoes, cooked
3 cloves of garlic, minced
5 roasted tomatoes
1 onion, chopped
1/2 cup125 ml of olive oil
1 cup of chopped parsley
1 can of chipotle chiles
1/2 cup of green olives
3 to 4 cans of tuna
1 cup of rice

Directions
Finely chop onion and cook in olive oil until translucent.
Add chopped garlic, roasted tomatoes and parsley.
Cook and chop potatoes into squares, add.
Add olives and tuna with the chipotle chiles.
Let it simmer all together for 15 min.
Serve with white, unsalted rice.




Taco shells เตรียมไว้สำหรับทำ Taco
















Corn bread soufflé/Muffin
มัฟฟินที่มีส่วนผสมของ Cornmeal เป็นหลัก














สูตร CORN BREAD SOUFFLE/ MUFFINS
1 cup (250 ml) creamed corn
2 eggs, beaten
1/3 cup (80 ml) corn oil
3/4 cup (180 ml) milk
1 cup (250 ml) cornmeal
1/2 tsp. salt
1/2 tsp. baking soda
1 can (4 oz./125 gr) green chilies, seeded and diced
1-1/2 (250-350 ml) cups sharp Cheddar cheese, grated

วิธีทำ Directions
1. Preheat oven to 375°F / 180°C
2. Combine corn, eggs, oil, and milk.
3. Mix cornmeal, salt, and soda together and add to milk mixture, blending well.
4. Pour half the batter into a 1-quart casserole,
spread the chilies on top, and sprinkle with half the cheese.
Pour remaining batter over and sprinkle with remaining cheese.
Bake for 40-45 minutes.





Chicken Fajitas ทำส่วนผสมเตรียมรับประทานกับแผ่น Tortilla


















สูตร FAJITAS
Flour tortillas, large
Chicken breast cut in small strips – or steak, or fish fillets
Oil
Bell peppers, sliced in long strips
Onions, sliced in big wedges
Tomatoes, sliced in big wedges
For marinade: cumin, lemon juice, garlic, salt
For garnish: salsa, black olives, and guacamole

วิธีทำ Directions
1. Marinate meat or fish for several hours in the refrigerator.
2. Heat oil in a heavy (iron) skillet or griddle and cook meat on high heat 
for a couple of minutes, add bell peppers, onions and cook some more. 
Add tomatoes last so that they release juices, but do not turn into mush.
3. Warm up large flour tortillas.
4. Serve tortillas in a covered dish, and meat in the cooking pan or another dish 
that keeps warm, and garnish on the side.
5. Each person “creates” their own fajita, rolling it up and garnishing with what they like.
6. Can be served with Mexican rice, or corn, beans, shredded iceberg lettuce, etc.




Blue potato chips ทานกับ salsa หรือ guacamole
มันฝรั่งสีม่วงนี้เป็นมันฝรั่งที่ทำจาก blue potatoes สีธรรมชาติจะออกน้ำเงินอมม่วง
รสชาดคล้ายมันฝรั่งทั่วไป แต่ texture จะค่อนข้างแน่นกว่า

















Mexican party --- อาหารที่ได้เรียนจากคุณครูสองท่านในวันนั้น



















ทำอาหารเสร็จก็รับประทานอาหาร Mexcian ร่วมกันกับเพื่อนๆ ในชั้น
เมนูที่ขาดไม่ได้อีกอย่างคือ Taco



















สูตร Tacos – Soft or Hard Shell
หมายเหตุ --- คุณครูไม่ได้ลงอัตราส่วนผสมเต็มๆ เพราะแล้วแต่จำนวนคนที่มารับประทาน 
แต่ให้สรุปโดยรวมว่า ให้ใช้เนื้อ 80 กรัมต่อ 1 คน
ส่วนผสมที่เหลือยืดหยุ่น ปรุงรสได้ตามใจชอบค่ะ
Ingredients
Ground beef
Onions, chopped
Oil
Chili powder
Cumin powder
Tomato sauce
Shredded iceberg lettuce
Green (spring) onions, chopped
Tomatoes, chopped
Sour cream
Guacamole
Salsa

Directions
Brown ground beef, ground or chopped chicken, turkey, grilled fish, or refried beans. Add chili and cumin, salt and pepper to taste. Fill soft or hard tortilla shells with layers as for taco salad, i.e. salad, tomatoes, cheese, meat/fish/beans, spring onions, salsa, guacamole, sour cream. Note: Fish tacos are traditionally served in a soft taco.






มีของหวานที่ทำโดยเพื่อนร่วมชั้นเป็นชาว Croatia
คือ Croatian sour cherry yogurt cake












มีสูตรเค็กจากคุณเพื่อนมาฝากทุกคนในชั้นเรียน
CROATIAN SOUR CHERRY YOGURT CAKE
Ingredients
1 cup/200ml of plain yogurt
2 cups/400 ml of flour
1 and ¼ cup/250 ml of sugar
½ cup/100 ml of oil
1 package of baking powder (10 gr)
1 package of vanilla sugar (optional)
4 eggs, separated
350 gr strained sour cherries from compote – 
or other fruit, like plums, apricots or apples
Whipping cream

Directions
1. Mix all ingredients together except the egg whites.
2. Beat egg whites until stiff peaks form. When they are stiff enough,
the egg whites will not move in an upturned bowl.
3. Add the egg whites to other ingredients with a whisk or a wooden spoon.
4. Butter and flour the pan and pour the mixture in the tray.
5. Bake in the oven on 200°C for 5 minutes.
6. Spread drained sour cherries gently over the cake surface.
During baking they will settle and will not to be seen on the surface of the cake,
but will neither drop to the bottom.
7. Bake for another 30 minutes, and when a toothpick comes out clean – the cake is ready.
8. Cool. Cut cake in small cubes and top with whipped cream.





รวมภาพบรรยากาศจากชั้นเรียนทำอาหาร
นักเรียนประมาณ 20 คน ส่วนใหญ่เป็นแม่บ้านต่างแดนค่ะ








บล็อกนี้มีสูตรอาหารจากต้นตำหรับโดยคุณครูเม็กซิกันเยอะหน่อยนะคะ
จขบ. อยากเก็บบันทึกไว้เป็นที่ระลึกสำหรับตัวเองด้วย
อาหารเม็กซิกันหลากหลายรสชาด แต่ละจานค่อนข้างอร่อยทีเดียว
เห็นแล้วคิดถึงอาหารไทย (อาหารบ้านเราก็รสจัดจ้านใช่ย่อย)
พวกเราเรียนทำอาหารเสร็จ ก็จัด Mexican Party รับประทานอาหารกันต่อ
ติดใจมื้อนี้มาก เห็นแล้วต้องลองมาทำเองที่บ้าน
ขอบคุณที่แวะมาชมภาพบรรยากาศความสนุกสนานร่วมกันค่ะ



ปล. เอนทรี่นี้อยู่ใน สาขาไกลบ้าน/ชีวิตในต่างแดน ค่ะ

No comments:

Post a Comment